Zahrada
![Zahrada](https://katamango-sk.s24.cdn-upgates.com/_cache/2/b/2ba400f79c76765f6a2fbf6db52810c5-plants-gardening-tools-close-up.jpg)
![JAK ZAZIMOVAT ROSTLINY](https://katamango-sk.s24.cdn-upgates.com/_cache/6/a/6a772a6662b9ff10f1b702240f2dab16-zazimovanie-zahrady-jpg.webp)
JAK ZAZIMOVAT ROSTLINY
Letošní podzim ne a ne přejít do zimy. Proto máme ještě šanci připravit se na příchod skutečné zimy se sněhem a tuhými mrazy. A připravit na tuto zimu také naši zahradu. Přesněji řečeno naše rostliny.
![JAK PŘIPRAVIT JABLEČNÝ CIDER + RECEPT](https://katamango-sk.s24.cdn-upgates.com/_cache/9/9/99e23a5bf24838d41925dcfdbef4b733-jablkovy-cider-jpg.webp)
JAK PŘIPRAVIT JABLEČNÝ CIDER + RECEPT
Pivo nebo víno? Ani jedno. V něčem se podobá vínu, v něčem pivu, ale jablečný cider je zvláštní kategorie. A připravit si jej můžete i sami doma. Vyzkoušejte našeho průvodce jak si vyrobit cider, se kterým vám jeho příprava pojede levou zadní.
![JAK BRUSIT SEKERU](https://katamango-sk.s24.cdn-upgates.com/_cache/2/b/2b3cfa52a42f40a7ebbb7238cfe37ff1-sekanie-dreva-jpg.webp)
JAK BRUSIT SEKERU
Při práci s jakýmkoli nástrojem, jehož součástí je ostří, platí stará zásada: s tupým nářadím si můžete ublížit víc, než s ostrým. Proč tomu tak je? Tupý nástroj vyžaduje k provedení stejné práce více síly. Proto lidé tlačí na pilu, tlačí na nůž a buší sekerou do dřeva jako sám Jánošík. A je samozřejmé, že při použití brutální síly jde jemné ovládání nástroje stranou a dochází k úrazům.
![NOVINKY V OVOCNÝCH ZAHRADÁCH](https://katamango-sk.s24.cdn-upgates.com/_cache/3/8/38e3a2ae7f2f54c4417aa7c9645e9d3f-ploske-broskyne-jpg.webp)
NOVINKY V OVOCNÝCH ZAHRADÁCH
Přestože ovocnářství je v Česku snad ještě tradičnější než ovčáctví, i ono zažívá změny a přizpůsobuje se. Každoročně přicházejí nové způsoby pěstování, nové podnože a nástroje usnadňující práci. Ale také nové druhy ovocných stromů a keřů as každým množství odrůd a kultivarů. Uvažujete-li o změně ve své ovocné zahradě, možná vás inspiruje i tento text, ve kterém se společně podíváme na některé nové zajímavé druhy ovoce a odrůdy těch tradičních.
![JAK PROŘEZÁVAT JABLONĚ](https://katamango-sk.s24.cdn-upgates.com/_cache/a/f/afc97f0b7087229db91a91187826e980-zimny-rez-2-jpg.webp)
JAK PROŘEZÁVAT JABLONĚ
V předjarních měsících provádějí zahradníci a ovocnáři tzv. zimní řez jabloní. Zároveň je to nejvhodnější období pro prořez stromů, pokud je třeba je zcela odstranit. Veškeré potřebné informace o tomto prořezávání naleznete v následujícím textu.
![PĚSTOVÁNÍ SAZENIC: JAK A KDY ZASADIT SEMENÍNKA](https://katamango-sk.s24.cdn-upgates.com/_cache/1/b/1bd1ad3c689ac412ded11f5bac576c82-shutterstock-1287782857-medium-jpeg.webp)
PĚSTOVÁNÍ SAZENIC: JAK A KDY ZASADIT SEMENÍNKA
V článku se dočtete: Které rostliny a kdy je třeba předpěstovat? Jaký je postup předpěstování sazenic?
![JAK CHRÁNIT PLODINY PŘED JARNÍMI MRAZY?](https://katamango-sk.s24.cdn-upgates.com/_cache/2/1/21fe8bced458706561c17933751916dd-ako-chranit-pred-mrazom-jpeg.webp)
JAK CHRÁNIT PLODINY PŘED JARNÍMI MRAZY?
Jarní mrazy představují pro ovocné sady a vinice hrozbu, která může zničit úrodu a způsobit pěstitelům značné škody. Teploty pod bodem mrazu, které se vyskytují v jarních měsících, mohou poškodit květní pupeny a mladé plody a zabránit jejich růstu a vývoji. Ztráta osmdesáti procent očekávané úrody může být v takovém případě smutnou realitou.